Fraza do cytowania: Mędrela-Kuder E. Charakterystyka wybranych zwyczajów żywieniowych i aktywności fizycznej studentów wychowania fizycznego i filologii. Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu. 2014;3(40):223–225. Wstęp. Niedostatki zachowań prozdrowotnych przyczyniają się do powstawania licznych schorzeń, nie tylko w młodości, ale i dalszych latach życia. Z licznych badań z zakresu odżywiania różnych grup populacyjnych w naszym kraju wynika, że podstawowy sposób żywieniowy, polegający na prawidłowym zbilansowaniu diety w energię i składniki odżywcze, nie jest przestrzegany.
Cel. Celem pracy była ocena zwyczajów żywieniowych i aktywności fizycznej młodzieży akademickiej o różnych profilach studiów.
Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 200 studentów (51 mężczyzn, 149 kobiet). Połowę stanowili studenci AWF z kierunku wychowanie fizyczne (22 mężczyzn i 78 kobiet), pozostali studiowali w UJ na kierunkach: anglistyka i germanistyka.
Wyniki. Prawie wszyscy studenci z AWF ze względu na profil studiów aktywnie spędzali czas wolny. Połowa młodzieży z kierunków humanistycznych uprawiała aktywność fizyczną oraz więcej czasu spędzała przed komputerem. Studenci obu uczelni popełniali liczne błędy żywieniowe, takie jak: wychodzenie z domu bez śniadania, konsumowanie słodyczy, produktów typu „fast food”, spożywanie małych ilości ryb, przetworów mlecznych oraz pełnoziarnistego pieczywa. Zdecydowana większość studentów (86,7%) uczelni o profilu sportowym konsumuje alkohol, mimo że uczestniczy w zajęciach promujących zdrowy styl życia.
Wnioski. Należy wprowadzić więcej zajęć z szeroko pojętej promocji zdrowia na obu uczelniach, by studenci rozumieli znaczenie zachowań prozdrowotnych dla utrzymania zdrowia i profilaktyki chorób przewlekłych niezakaźnych.
Słowa kluczowe: studenci, aktywność fizyczna, dieta.
|
|